tisdag 27 december 2011

Syltade clementiner med grädde och choklad

Visst är det sådär på julafton, att man är så galet mätt efter all julmat och bara ligger och päser i olika hörn, men ändå så måste man liksom ha någonting sött och smaska på för hur roligt är kvällskaffet utan? Problemet är ju bara att allt är så mäktigt, så tungt. Det kan lätt bli för mycket.
Hur perfekt var då inte denna efterrätt från julhärliga Monika Ahlberg, med en massa saftiga, söta, fruktigt läskande clementiner som bas? Den var så uppfriskande, med massa härliga julsmaker! Lite grädde till det är som bomull för julasjälen.
Nu var ju julafton för några dagar sen, men sålänge det finns fina clementiner och julkänslor kvar så finns det även tid för denna söta efterrätt.




6-8 pers.

8-10 clementiner

Lag

1 dl socker
1 dl råsocker
8 dl vatten
3 kanelstänger
9 stjärnanis
½ g saffran
ca 3 cm färsk ingefära
1 vaniljstång

Grädde
Mörk choklad

Häll vattnet i en kastrull tillsammans med sockersortena, kanelstänger, stjärnanis och saffran.
Skala och skär ingefäran i skivor. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg ingefära, vaniljstång + frön i kastrullen.
Koka upp lagen, låt den sedan svalna.
Skala och klyfta clementinerna och lägg dem i en skål.
Sila över den avsvalnade lagen, låt allt dra i kylen i ca 8 timmar.

Servera gärna med lättvispad grädde och riven mörk choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar