onsdag 27 april 2011

Påsktårta

Såhär några dagar efter påskhelgen kommer nu äntligen bild och recept på min påsktårta.
Har länge varit sugen på att få en anledning till tårtbak, så när jag nu skulle fixa desserten till påskafton så är det klart jag passade på! Det blev en enkel gräddtårta med vaniljkräm, jordgubbsmousse och skivade jordgubbar som fyllning, och gulfärgad grädde dagen till ära.
Mmm, riktigt smarrigt!
Moussen var ett färdigt pulver från Fresta som man blandar med mjölk, och som står bland chokladpudding och liknande i mataffären.



Tårtbotten

3 ägg
3 dl socker
6 msk varmt vatten
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Saft av 1 citron

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Rör i de övriga ingredienserna och blanda väl. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter i 175 grader.
Eftersom jag är riktigt usel på att dela tårtbottnar så delade jag upp smeten i tre formar istället och lät de stå i ugnen ca 20 minuter.

Vaniljkräm

2 äggulor
0,75 dl socker
½ dl mjöl
2 ½ dl mjölk
1 vaniljstång, delad i två bitar

Vispa äggulor och socker tills sockret löst upp. Vispa ner mjölet. Koka upp mjölken med vaniljstången i en gryta. Ta bort den från värmen och häll droppvis ner i äggsmeten, sedan i en tunn stråle under kraftig vispning. Häll tillbaks alltihop i kastrullen och koka i ca 2 minuter tills det blir en tjock kräm. Det blir en väldigt tjock kräm så häll gärna i lite mer mjölk om du vill ha den tunnare.
Låt krämen svalna och ta sedan bort vaniljstången.

Dax att bygga ihop tårtan!
Börja med vaniljkräm på understa lagret. Lägg på en tårtbotten och bre på jordgubbsmoussen. Skiva över jorgubbar och lägg på sista tårtbotten. Bre vispad grädde över alltihop och dekorera efter tycke.
Låt den gärna sätta till sig över natten.
Baka lugnt :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar