onsdag 3 augusti 2011

Chokladcupcakes

Här kommer nästa cupcake från söndagens kalas! En saftig chokladmuffin med krämig chokladfrosting.
Personligen är jag nog inte så förtjust i smöriga frostings ändå, mer för gräddiga eller varianter med cream cheese. Det kan bli lite väl tungt och mastigt tycker jag.
Men man måste ju ändå prova sig fram, alltid spännande att testa nya recept! Och trots mina frosting preferenser så smakade den himla gott av mycket choklad, vem blir ledsen av choklad liksom?
Chokladmuffinreceptet är min favorit hittills! De blir så saftiga, lite tunga och ordentligt chokladiga...



Ca 16 st.

125 g smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
2 ½ dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten varvat med mjölken.
Skeda upp i formar, grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.


Chokladfrosting

250 g rumstempererat smör
200 g mörk choklad
6 msk kakao
6 msk kokande vatten
Drygt 1 dl florsocker
En nypa salt
2 msk snabbkaffepulver, utrört i lite vatten

Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna lite.
Rör ihop kakao och vatten tills kakaon lösts upp. Vispa smör, florsocker och salt med elvisp tills det är vitt och fluffigt. Vispa i den smälta chokladen. Vispa sedan i kakaoblandningen och kaffet.
Nu är den färdig att användas!
Den håller några dagar i kylen, men ta fram den en stund innan användning (eftersom den stelnar därinne) och vispa upp den snabbt igen.

Det blir ganska mycket frosting av denna, vill man inte ha så mycket går det utmärkt att halvera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar