söndag 14 augusti 2011

Chokladkaka



Visst kan man bli sådär enormt sugen på en kladdig smaskig chokladtårta, och allra helst med en krämig chokladglasyr ovanpå alltihop?
Det suget sätter i alla fall in hos mig då och då, och nu senast förra helgen. Det blev visserligen ingen riktig tårta med glasyr och allt det där men ändå det näst bästa.
Ett gammalt sparat recept från tidiga Mat-Tina åkte fram, som en blandning mellan tårta och kladdkaka; söndagslyx.
Kände inte så mycket smak av apelsinjuicen dock; använde koncentrerad juice. Nästa gång provar jag nog med juice och skal från en riktig apelsin istället för att få fram den där ljuvliga smakkombinationen av choklad och apelsin.

Men! Kakan var mäktig, kompakt och alldeles alldeles underbar med en klick lättvispad grädde!


250 g mörk choklad
250 g smör
4 dl florsocker
1 ½ dl mjöl
4 ägg
3 msk apelsinjuice

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält choklad, smör och florsocker i vattenbad till en jämn kräm. Rör i mjöl och vispa i äggen ett i taget. Rör sedan i apelsinjuicen och häll smeten i en springform.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara dallrig i mitten när den är klar.
Låt den helst stå till sig i kylen över natten så är den perfekt nästa dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar