söndag 8 december 2013

Saffransbullar med vanilj



Imorgon är det dags för mammas och min lussebullebakdag som vi har varje december, det är alltid så mysigt. Vi brukar köra samma gamla beprövade recept varje år, eftersom det är det allra allra bästa (här finns det, och glöm inte russinen...), men vill man piffa till lussebaket är dessa saffransbullar med fyllning ett utmärkt alternativ!


Ca 45 bullar

50 g jäst
150 g smör
2 kuvert saffran
5 dl mjölk
250 g kesella, 10 %
1½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
15-17 dl vetemjöl

Ugn: 250 grader

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och rör ner saffranet, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Häll lite mjölkblandning över jästen och rör om så den smälter. Häll i resten av mjölkblandningen tillsammans med kesella, socker, ägg och salt. Arbeta in nästan allt mjöl till en smidig deg. Strö lite mjöl över och täck med en handduk, låt jäsa på en varm plats ca 45 minuter.


Fyllning

200 g smör
1½ dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
(1-2 tsk kardemumma)

Rör alltihopa smidigt.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den smidig igen. Dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 25x60 cm. Bre på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden och tryck till den lätt. Skär ut 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt dem sitta ihop i ena kanten. Sno ihop till en knut. Lägg på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar