söndag 3 juni 2012

Limepaj med hallongrädde





En hel vecka har det gått sedan mors dag, men denna drömgoda paj bjöd jag i alla fall kära mamma på till hennes dag. Himla somrigt med lime och hallon! Som en key lime paj i grunden fast med vanlig pajdeg istället, eftersom jag tycker det är godare än en digestivebotten. En smaksak, kör det du gillar bäst! Jag önskar att jag hade en bit kvar just nu..
Strålande solsken hade vi och en alldeles underbar dag, kram igen finaste mamma.




Deg

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula
Häll mjöl och socker i en bunke. Klyfta i smöret och nyp ihop till en smulig massa. Rör i äggulan, forma till en deg. Kavla ut degen och lägg över i en rund form, ställ kallt för att vila i 30 minuter.


Fyllning

3 lime
3 dl hallon
5 äggulor
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)

Sätt ugnen på 200 grader.
Riv skalet av en lime och pressa saften ur alla tre. Mixa hallonen till en puré.
Vispa äggulorna krämigt. Rör i kondenserad mjölk, limesaft och limeskal.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Sänk värmen till 175 grader.
Bre ett tunt lager hallonpuré på degbotten (spara resten till hallongrädden).
Häll över fyllningen och bre ut den jämnt.
Grädda ca 15 minuter. Låt den svalna och ställ sedan pajen kallt i minst tre timmar, eller över natten om du är ute i god tid.


Hallongrädde

2 dl grädde
2 msk florsocker
½ dl hallonpuré

Innan servering; vispa grädden fast. Vispa ner florsocker och hallonpuré, bre ut grädden lite snyggt över pajen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar