söndag 10 juni 2012

Chokladiga cupcakes med apelsinchokladkräm



Vad gör man om man har en hel hög äggvitor liggandes utan mening?
Jag provade i alla fall ett nytt recept på cupcakes med härlig choklad både i smet och topping.
Lika saftiga på måndagen när de bakades som på fredagen till eftermiddagsfikat, väldigt tacksamt. Men de hade inte vart någonting utan den himmelska chokladkrämen ovanpå alltihop. Den måste ni prova! Låt gärna krämen stå ifred några timmar så blir den sådär härligt krämig att dekorera cupcakes med.
För den som inte har 7 äggvitor skräpandes så kan man ju lika gärna göra en vanlig muffinssmet (kanske fantastiskt chokladiga cupcakes, eller dessa underbara chokladmuffins) och bre på den underbara krämen på dem istället.
Det är liksom något rogivande med att sitta och bre krämig choklad på små muffins.

(Hur många gånger kan man använda ordet kräm i ett inlägg?)


Ca 20 små

125 g sötmandel, mald
225 g smör
25 g mörk choklad
4 dl florsocker
1 1/4 dl vetemjöl
½ dl kakao
7 äggvitor
(1 msk apelsinmarmelad)

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält ihop smör och choklad.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör i äggvitorna och sedan chokladsmör (och marmelad).
Häll upp i formar och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.


Chokladkräm

150 g mörk choklad
1½ dl vispgrädde
25 g smör
Rivet skal av 2 apelsiner

Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Blanda i smör och apelsinskal, rör om tills du har en jämn kräm.
Ställ den för att kallna och tjocka ihop sig på en lugn plats. Bre ut valfri mängd på dina muffins och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar