tisdag 31 maj 2011

Key lime pie

Till mors dag bjöd jag min mor och syster på en lättsam nästan-vegetarisk buffé som jag avslutade med denna sötsyrliga paj. Den blev riktigt krämig och god, och definitivt uppskattad!
Även detta recept kommer från min "hummingbird-bok". :)




Pajskal
500 g digestivekex
200 g smält smör

Fyllning
8 äggulor
2 burkar kondenserad mjölk (à ca 400 g)
5 lime; rivet skal och saft

4 ½ dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader.
Smula sönder kexen till pajskalet. Häll i det smälta smöret och blanda väl. Tryck ut blandningen i en smord paj- eller springform. Platta till ordentligt.
Grädda botten i ca 20 minuter, tills den fått färg och blivit fast. Ställ den åt sidan och låt kallna helt.

Sänk värmen till 150 grader.

Lägg äggulor, kondenserad mjölk, saft och skal från limefrukterna i en glasskål och vispa försiktigt samman med en ballongvisp. Smeten tjocknar av sig själv.
Häll smeten i det kalla pajskalet, grädda i ca 30 minuter. Fyllningen ska vara fast men ändå något mjuk (ej lös!) i mitten.
Låt pajen kallna helt. Låt den sedan stå övertäckt i kylen 1 timme, eller ännu hellre över natten.

Innan servering: Vispa grädden lagom hård och bre över pajen. Dekorera gärna med lite rivet limeskal.

2 kommentarer:

  1. Den va riktigt god :)

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket fina!
    Alltid kul å ha er här :)

    SvaraRadera