måndag 13 maj 2013

Vårig smulpaj med krusbär




Jag plockade krusbär i en trädgård förra sommaren med de bästa intentioner att göra en paj av dem, men helt plötsligt var det höst och då kändes det alldeles för somrigt med krusbärspaj... Så bären hamnade i frysen i väntan på bättre tider.
Men förra veckan när alla träd var gröna en morgon när jag vaknade och man kunde cykla utan jacka blev jag väldans sugen på de där bären i frysen. Smulpaj fick det bli! Bästa pajen, jag har sagt det förr.


Fyllning

Ett ordentligt gäng krusbär (så du täcker botten på en pajform)
50 g strösocker
1 msk smör
1 msk outspädd flädersaft

Lägg krusbär, socker, smör och flädersaft i en kastrull och värm upp så att smöret smälter och krusbären blir lite mjuka. Häll över i en pajform.


Smuldeg

100 g smör
1 ½ dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
2 msk socker

Nyp ihop alla ingredienser till en smulig deg och fördela ovanpå bären. Skjuts in i ugnen på 200 grader i ungefär 20 minuter så att den får fin färg på toppen och bubblar i botten.
Servera med fluffig vaniljsås eller glass (eller grädde om du gillar det bäst).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar