tisdag 31 januari 2012

Snurror med chokladfyllning



Oj, vad sällan det är jag bakar bullar egentligen! Men va kul det är när man står där och knådar i sin deg! Prövade något nytt att bre på mina snurror idag för att få variation på den klassiska kanelfyllningen. Jag är ju inte den som säger nej till choklad (jag skulle nog inte kunna leva utan choklad) så varför inte choklad i bullarna? Smakade alldeles fantastiskt om ni undrar. För det gör ni väl? Testa gärna en ny smak till nästa bullbak!


Ca 40 st.

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1 tsk kardemumma
ca 1,4 liter vetemjöl

1 ägg till pensling
Pärlsocker

Smula ner jästen i en stor bunke.
Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Häll en liten skvätt över jästen och rör tills jästen är helt upplöst. Häll i resten av degspadet.
Rör ner socker och kardemumma.
Blanda i det mesta av mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Gör fyllningen under tiden.

När degen är färdigjäst så arbeta ihop den igen i bunken några minuter. Häll sedan upp den på ett mjölat underlag och knåda ihop den med resten av mjölet.
Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bre på chokladfyllningen och rulla ihop från långsidan till en fast rulle. Skiva den i ca 2 cm tjocka skivor och lägg i formar på en plåt med snittytan uppåt. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 20 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 7-10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.


Fyllning

50 g rumsvarmt smör
200 g riven mandelmassa
150 g finhackad mörk choklad
(2 msk mjölk)

Vispa ihop smör, mandelmassa och choklad. Späd med mjölk om fyllningen känns för tjock för att bre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar