torsdag 8 augusti 2013

Crème caramel

 
 

Efter Parisresan tyckte jag att en klassisk crème caramel kunde vara på sin plats. Brylépudding på franska! Härligt len med sockerbränd sås och elegant på sin tallrik.
Bon appétit!


Till 4 personer


Karamellsås

100 g strösocker
3/4 dl vatten

Ha dina ugnsfasta formar förberedda framme.
Värm vatten och socker i en gryta tills sockret löst upp sig. Koka blandningen en liten stund tills den blir gyllenbrun och karamellig. Häll direkt upp i dina fyra formar och vrid runt dem så att du får upp karamellsåsen på sidorna också. Akta händerna, hett blir det! Använd grytvante.
Och snabbt går det tills det stelnar, men ingen panik om du inte får så mycket sås på sidorna-det blir bra i slutänden ändå!
Ställ formarna åt sidan medan du fixar pudding.


Puddingen

3 dl mjölk/grädde
1 vaniljstång/1 msk vaniljsocker
80 g strösocker
3 stora ägg
2 äggulor

Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp mjölk eller grädde med vanilj och ställ åt sidan. Tillsätt socker och rör om tills det löst sig.
Vispa ihop ägg och äggulor och rör ner i mjölken. Häll blandningen i ugnsformarna och ställ i en långpanna fylld med vatten. In i mitten av ugnen ca 25 -30 minuter. Puddingen ska inte få någon färg direkt, men är färdig när den stelnat och en kniv kommer upp ren ur mitten.
Låt svalna en stund, lossa sedan puddingarna med kniv, sätt en tallrik ovanpå formen och vänd upp och ner på alltihop så puddingarna stjälps ut.
Servera gärna med lite färska bär.





 
 
 
 
 

1 kommentar:

  1. Underbar bild på dig vid Eiffeltornet. Och fikat ser gott och lyxigt ut! Kram kusin Marie
    PS Tack för vykortet!

    SvaraRadera