torsdag 22 augusti 2013

Briocher



Jag har franska frukostar på hjärnan, och jag älskar briocher! En härligt dekadent frukostbulle med massa smör, ägg och socker i degen, som blir ännu godare med mer smör ovanpå. Och marmelad. Med kaffe till. Och färska bär.
Semesterfrukostar är det bästa.


12 stycken

15 g färsk jäst
2 msk strösocker
3 msk varmt vatten
2 ägg
200 g vetemjöl
En nypa salt
100 g smör

1 ägg till pensling

Ugn: 220 grader

Smula ner jästen i en skål. Häll på hälften av sockret och allt vatten, rör om tills jästen lösts upp och låt stå 5-10 minuter tills spadet börjar skumma. Vispa ner äggen.
Blanda mjöl, salt och resten av sockret i en bunke, arbeta in jästblandningen. Knåda tills degen är välblandad och känns smidig. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen skulle vara för lös.
Låt den jäsa varmt och dragfritt under en bakduk i 90 minuter, eller till dubbel storlek.

Knåda upp degen snabbt på en mjölad bakbänk, dela i 12 delar. Ta bort en liten del av varje bulle och lägg åt sidan sålänge. Rulla de större delarna till bollar och lägg i formar på en plåt (jag har inga briocheformar, men tycker det funkar lika bra med stadiga muffinsformar). Gör en grop i varje bulle, rulla de mindre delarna till kulor och tryck ner i gropen.
Låt de jäsa övertäckta i en timme.

Pensla briocherna med ägget, grädda 10-12 minuter tills de blir härligt gyllenbruna.
Servera varma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar