tisdag 5 mars 2013

Lingonvåfflor med kolasås



Visst är det kul när man gör helt fel och så blir det ändå toppen?
Det var lite snabba ryck här hemma vid senaste våffelbaket, eller vid kolagräddhopkoket rättare sagt... (För övrigt ett recept som jag hittade på icas hemsida bland en massa spännande våffelrecept för den som känner sig innovativ.)

I alla fall så kokar man kolasås och vispar grädde var för sig, och när såsen svalnat så ska man röra ner kolasåsen i grädden för att få den här fluffiga kolagrädden. Men vem orkar vänta på att såser ska svalna när man bara vill sätta igång med våffelätandet? Så jag hällde den varma kolasåsen i min vispade grädde och såklart smälter alltihop, helt bortom räddning i en enda rinnig om än god sörja. Kunde man ju räknat ut, men jag hade hoppat över frukost just den dagen...
Men eftersom det alltid finns creme fraiche i min kyl rörde jag i en burk i den rinniga kolagrädden och det blev helt fantastiskt gott till våfflorna. Kolasötsyrligt och lite tjockare konsistens. Hett tips om det går åt pipsvängen, eller även om det inte gör det :)

Men jag måste nog pröva den där kolagrädden igen för den låter himmelskt god som den var tänkt!


4 portioner


Våfflorna

100 g smör
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
En nypa salt
2 dl mjölk
2 dl vatten
1 dl lingonsylt

Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa sedan i mjölk, vatten och lingonsylt och rör i smöret. Grädda gyllengula våfflor i ditt våffeljärn.


Kolagrädden

3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Blanda 1 dl grädde med socker, sirap och kakao i en kastrull, Koka ordentligt utan omrörning till en tjock sås i ca 10 minuter. Låt den kallna och rör i vaniljsockret. Vispa resten av grädden till ett fast skum och vänd i den kalla kolasåsen.

3 kommentarer:

  1. Hihi! Det är precis så det ska vara. :-) ser himla snaskigt ut!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Det var väldigt smaskigt, önskar jag hade en våffla nu!..

      Radera