onsdag 3 oktober 2012

Blåbärsbullar

Nu är den här; kanelbulledagen 2012! (Jag började götta mig lite tidigt...)
Ska du fira med en snäcka?
I år testade jag ett nytt recept, nämligen Leilas blåbärsbullar! Massa gott kanelsmör, men med fräscha blåbär mitt i alltihop, hur goda som helst! Just nu kan jag nog inte komma på något bättre än en nybakad bulle i handen.

Är du sugen på en annan variant så spana gärna in dessa supersmaskiga
bullar med chokladfyllning,
kanelsnäckor med rivet äpple och mandelmassa
eller varför inte klassikern som funkar i alla väder!




35 stycken

50 g jäst
3 dl mjölk
150 g smör
1 msk kardemumma
1 ½ dl strösocker
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölk och kardemumma och värm till fingervärme. Häll blandningen över jästen och rör tills den löses upp.
Rör i ägg och socker. Blanda i mjölet lite i taget, arbeta ihop tills du har en smidig deg. Täck bunken med en handduk och låt jäsa i ca en timme.


Fyllning

200 g rumsvarmt smör
1 dl råsocker
1 msk kanel
2 ½ dl blåbär
2 msk florsocker
2 msk maizena

1 ägg
Pärlsocker

Rör ihop smör, socker och kanel till en krämig kräm.
Blanda blåbär, florsocker och maizena i en skål för sig.

Dela degen i två delar. Kavla ut en del till en rektangel. Bre först på hälften av smörkrämen, strö sedan över hälften av bären. Rulla ihop från långsidan, skär i ca 3 cm tjocka skivor. Gör likadant med den andra delen.
Lägg bullarna i formar på en plåt och låt dem jäsa under en handduk i 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker. In i ugnen med dem i ungefär 10 minuter eller tills de har fått en härlig färg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar