onsdag 5 oktober 2011

Kanelbulledagen 2011



Kanelbullar på kanelbullens dag är nog för mig ett måste. Så när jag kom hem från jobbet igår satte jag igång med att jobba på min bulldeg istället!
Testade en ny fyllning denna gången, med äpple, mandelmassa och såklart kanel. Kul med en uppdaterad variant! Det blev väldans gott och saftigt, nybakta bullar är ju ändå det bästa. Och så härligt det doftar i hela hemmet sen!


Ca 34 st.

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1 tsk kardemumma
ca 1,4 liter vetemjöl

1 ägg till pensling
Pärlsocker

Smula ner jästen i en stor bunke.
Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Häll en liten skvätt över jästen och rör tills jästen är helt upplöst. Häll i resten av degspadet.
Rör ner socker och kardemumma.
Blanda i det mesta av mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Gör fyllningen under tiden.

När degen är färdigjäst så arbeta ihop den igen i bunken några minuter. Häll sedan upp den på ett mjölat underlag och knåda ihop den med resten av mjölet.
Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bre på kanelfyllningen och rulla ihop från långsidan till en fast rulle. Skiva den i ca 2 cm tjocka skivor och lägg i formar på en plåt med snittytan uppåt. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 20 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 7-10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.


Kanelfyllning

150 g mandelmassa
50 g smör
2-3 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 grovrivna äpplen

Riv mandelmassan grovt. Mosa samman med det rumsvarma smöret. Blanda i kanel, vaniljsocker och äpplen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar