onsdag 20 februari 2013

Death by chocolate




Utan att vilja låta morbid undrar jag om det finns ett ljuvare sätt att dö på?
It's the only way to go :)
Hittade receptet för längesen i Söta Sakers drömfina kokbok, men har sparat lite på det till en fika med min syster en kall vinterkväll.
Den saftiga kakan klarar sig alldeles utmärkt på egen hand med den krämiga glasyren och färska bär överallt, men vill man lyxa på lite extra (och det vill man ju ibland) så blir det riktigt smarrigt med en klick grädde och ännu fler hallon till.
Den godaste kakan med det bästa namnet. Man kan inte bli annat än lycklig av choklad.




Kakan

150 g smör
200 g mörk choklad
2 ½ dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl creme fraiche

Ugn: 175 grader

Smält smöret. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret, rör tills det har smält ihop. Vispa ägg och socker lätt, rör ner chokladblandningen och sedan övriga ingredienser. Häll smeten i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Kakan ska vara saftig och inte alltför torr.
Låt den svalna och stjälp sedan upp den på ett fat.

Blanda gärna ströbrödet med lite kakao när du ska bröa din form så får du en finare brun yta på din chokladkaka.


Glasyr

100 g fin mörk choklad
1 dl vispgrädde

Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Värm grädden och häll den sedan över chokladen, rör tills du har en jämn och härlig chokladkräm. Häll glasyren över kakan och dekorera med färska hallon eller jordgubbar.


 
 
Dagen efter har chokladglasyren stelnat till sig lite, men kakan är lika god för det!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar