lördag 27 oktober 2012

Kardemummaknutar




Åh, vad gott det är med nybakta bullar! Direkt från ugnen, alldeles för varma att hålla i och ändå kan man inte låta bli att smaka på dem för de luktar ju så himla gott!
Denna gången bytte jag ut kanelsmöret mot kardemummasmör, mycket mumsigt. Vilken är eran bullfavorit?


Ca 36 stycken

Deg

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och rör i mjölken, värm till fingervärme. Häll över jästen och rör tills den är upplöst. Rör även i socker och salt. Arbeta in mjölet, tills du får en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i 30-40 minuter.

Fyllning

150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 msk kardemumma

1 ägg
Pärlsocker

Rör ihop smör, socker och kardemumma till en kräm.
Dela degen i två delar. Kavla ut delarna till två tunna fyrkanter. Bre på kardemummasmöret och vik degen dubbel. Skär remsor med en vass kniv, ca 2 cm breda. Tvinna remsorna och snurra ihop dem till bullar.
Jäs igen under bakduk i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter i 250 grader.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar