onsdag 18 december 2013

Polkagriskola



Mer julgodis har det lagats i veckan, det är bara jul en gång om året så man får verkligen passa på! Kola och fudge är mina personliga favoriter, i år testar jag lite nya varianter. Polkagris till kolan var en inte helt otippad höjdare som jag rekommenderar alla godisnissar att testa.


Ca 75 stycken

100 g smör
2 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
½ tsk pepparmyntolja eller 2 tsk pepparmyntarom
100 g polkagrisar

Krossa polkagrisarna ganska fint. Ett tips är i en plastpåse, invirad i en handduk och med en kavel. Hamra på tills svetten lackar och grannarna undrar vem som gick in i julstressväggen.
Smält smöret och vispa sedan ner grädde, sirap, socker och vanilj. Koka upp och låt det koka utan lock i ca 15-30 minuter, rör om då och då. Kolan är klar när temperaturen står på 124 grader eller när den klarar kulprovet.
Ta av från värmen och rör i pepparmyntoljan. Häll upp i en bakpappersklädd form och strö över de krossade polkagrisarna. Låt stelna i rumstemperatur ett par timmar. Skär sedan kolan i bitar och slå in i papper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar