söndag 15 september 2013

Croissanter



Fortfarande något Paris-inspirerad så fick jag för ett tag sedan världens sug på nybakta croissanter och att köra en deg i min allra finaste bakmaskin.
Det blev kanske inte de snyggaste croissanterna (ibland är den lilla damen något slarvig i köket), men smaken vart det i alla fall inget fel på! Ugnsvarma med marmelad till en stark kopp kaffe och en färgglad tidning så har du semesterlyxig frukost direkt. Fast att det är september, då kanske man behöver det som bäst...

Här hittade jag ett alldeles utmärkt pedagogiskt recept som jag bestämt får prova nästa gång, skam den som ger sig har jag hört!


12 stycken

350 g vetemjöl
3/4 tsk salt
1 msk strösocker
7 g torrjäst
2 dl ljummen mjölk
175 g kallt smör
1 ägg till pensling

Blanda ihop mjöl, salt, socker och jäst. Rör i mjölken och arbeta ihop tills du har en smidig deg. Täck över och låt jäsa på en varm plats ca 1 timme.
Knåda degen smidig på en mjölad arbetsbänk. Linda in i en kökshandduk och ställ in i kylen.
Ta ut smöret och lägg mellan två lager plastfolie. Kavla ut till en rektangel, vik det på mitten och kavla ut igen. Upprepa tills smöret är smidigt men fortfarande kallt. Platta till så att du har en rektangel på 15x10 cm. Spara plastfolien till senare.

Lägg degen på en mjölad arbetsbänk och kavla ut till en rektangel, 30x15 cm. Ha ena kortsidan mot dig och lägg smöret i mitten av degen. Vik upp den nedre tredjedelen av degen över smöret och den övre tredjedelen över degen. Pressa samman de öppna sidorna så att de sluter tätt. Vrid degen ett fjärdedels varv medsols.
Upprepa hela processen två gånger till. Linda in och ställ in i kylen 30 minuter.
Upprepa processen tre gånger till, linda in och in i kylen igen 30 minuter.
Kavla ut den kylda degen till en rektangel, 45x30 cm. Skär i 6 st fyrkanter och skär sedan varje fyrkant diagonalt på mitten (ja, jag vet, nu har vi tydligen hamnat mitt i en matematiklektion istället...).
Börja från basen på varje triangel och rulla upp degen. Fäst spetsen med lite uppvispat ägg. Lägg croissanterna på en plåt med spetssidan neråt, böj till ändarna.
Pensla med ägg, täck över med smord plastfolie, låt jäsa på varm plats 1 timme.

Pensla croissanterna igen med vispat ägg, in i ugnen på 200 grader i 3 minuter. sänk värmen till 190 grader och grädda 10-12 minuter till. Croissanterna ska bli gyllenbruna och frasiga. Låt de svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar