måndag 8 april 2013

Marängbakelse




Vilken delight! Seg frasig maräng med choklad, syrlig limekräm och färska hallon. Fräscht, vårigt och ljuvligt gott-allt som jag längtar efter just nu!
Detta blev årets påskdessert, receptet hittade jag i bästa inspirationstidningen Buffé.


6 personer

Limekräm

4 ägg, separerade
1 burk kondenserad mjölk
4 lime, pressa ut saften

Rör ihop äggulor, kondenserad mjölk och limesaft i en bunke. Låt stå i kylen i minst 4 timmar.


Maränger

75 g mörk choklad
1 tsk ättiksprit
1 krm salt
2 ½ dl strösocker
1 msk maizena

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält chokladen i vattenbad och ställ åt sidan sålänge.
Vispa äggvitor och salt till ett vitt hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning tills du har en fast och glansig smet. Det ska bli toppar av smeten när du lyfter vispen. Tillsätt ättika och sikta i maizena och vänd försiktigt ner i marängsmeten.
Klicka ut hälften av smeten till 6 maränger på en bakpappersklädd plåt. Ringla smält choklad över varje maräng, täck med resterande marängsmet och ringla över choklad igen på toppen.
Ställ in mitt i ugnen, sänk värmen till 110 grader efter 5 minuter. Grädda i ytterligare 45 minuter.
Ta ut marängerna, tryck till i mitten så att det blir en liten grop för fyllningen.
Låt svalna helt och toppa sedan med limekräm, frukt och bär.


Till servering

Mango
Färska hallon
Hyvlad choklad


Maränger och limekräm kan gärna göras dagen innan om man har ont om tid samma dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar