söndag 17 februari 2013

Sockerkaka med nötfyllning

 
Perfekta helgkakan med en stor kopp kaffe och trevligt sällskap! Hemskt smarrigt med den sirapsigt kladdiga nötröran i mitten och allra allra godast nygräddad tycker jag.
Mmm, söndag...
Någon som har tips på fler söndagsfavoriter?

 
 
 
 


Fyllning:

75 g vetemjöl
30 g smör, rumstemp.
1 tsk kanel
100 g pekannötter, grovt hackade
1 dl lönnsirap

Mosa ihop smör och mjöl med en gaffel så du får en smulig blandning. Blanda i kanel, nötter och lönnsirap till en kladdig massa. Ställ åt sidan sålänge.


Kakan:

300 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
150 g strösocker
2 ägg
2 dl creme fraiche
125 g smör, rumstemp.

Ugn: 180 grader

Vispa smör och socker luftigt, vispa sedan i äggen ett i taget. Rör i fraichen tillsammans med mjöl, bakpulver och bikarbonat.
Häll hälften av smeten i en ordentligt smörad och bröad form. Klicka ut fyllningen ovanpå och täck med resten av sockerkakssmeten.
Grädda mitt i ugnen 30-40 minuter. Den är klar när en provsticka kommer ut torr.

1 kommentar: