söndag 25 november 2012

Pekanpaj



Här kommer då den spännande pekanpajen som var huvudefterrätt på min omtalade kalkonmiddag. Vart nyfiken på den här länge, så nu fick jag äntligen smaka! Riktigt söt och underbart knaprig, allra godast varm med vaniljglass. Tveksam vid den första tuggan, men efter en portion var jag bara fast och tyckte den smakade ljuvligt! I valet mellan pekan och pumpapaj vinner pekanpajen stort om ni frågar mig.
Den här godbiten får bakas fler gånger!


Deg

200 g smör
5 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 1/4 dl kallt vatten

Nyp ihop smöret med socker och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut degen och klä din pajform. Låt den vila i kylen medan du gör fyllningen.


Fyllning

150 g pekannötter
30 g smör, smält
2 ägg
2 ½ dl mörk sirap
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl farinsocker
2 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggen, blanda med smör, sirap, vaniljsocker, farinsocker och mjöl. Rör i nötterna.
Häll smeten i formen, tillaga i ugnen 40- 50 minuter.
Servera gärna varm med vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar