tisdag 27 mars 2012

Chokladtårta à la Julia Child



Om det är någon som varit nyfiken på vad för maffig skapelse det bjöds på i fredags så behöver ni nu inte vänta längre!
Eftersom jag är extra svag för choklad, så var det ju självklart att choklad skulle vara huvudingrediensen. Och eftersom man inte firar lika bra utan tårta, så skulle det ju självklart bli en chokladtårta! Närmare bestämt denna himmelska sak som mina fingrar har kliat efter att få baka.
Kladdig, tung och alldeles chokladig.
För den som frågande river sig i huvet över den här fröken i titeln, så kan jag varmt rekommendera den mysvarma filmen Julie and Julia; full av matglädje som bland annat handlar om denna kock speciellt förtjust i smör.
Jag är själv inte så förtjust i smöriga glasyrer så jag vispade ihop en egen variant på choklad med apelsinsmak och grädde istället. Yum, väldans smarrigt.
Servera denna chokladdröm med en klick lättvispad grädde för bästa njutning.




Kakan

150 g mörk choklad
150 g rumsvarmt smör
2 msk starkt kaffe
1 ½ dl strösocker
3 äggulor
3 äggvitor
en nypa salt
2 msk strösocker
3/4 dl mald mandel
½ tsk mandelarom
1 1/4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält ihop choklad med kaffe i vattenbad. Vispa smöret mjukt, vispa sedan ner 1½ dl socker och äggulor.
Vispa äggvitorna fluffigt i en separat skål. Vispa i salt och 2 msk socker tills du får glansiga toppar.
Rör i den smälta chokladen i ägguleblandningen tillsammans med mald mandel och mandelarom. Rör också i mjölet.
Vänd försiktigt ner äggvitevispet tills du har en jämn fin smet.
Grädda i nedre mitten av ugnen i 20-25 minuter. Den ska vara lite lös i mitten när den är klar, så inte kakan blir för torr.


Glasyren

100 g mörk choklad
1 dl grädde
1 tsk smör

Koka upp grädden. Ta av från plattan och rör ner choklad och smör så att allt smälter samman.
Låt svalna lite, bre sedan på glasyren på kakan. Ställ in i kylen en stund så att den får stelna till sig lite.
Pudra över kakao vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar