Den gick inte av för hackor denna brownieskapelse. Cheesecakesmet i mitten och smarrig hallongrädde ovanpå, mmm!
Jag har länge velat hitta en anledning till att baka denna tårta (om man nu behöver en sådan), och igår var ju det perfekta tillfället.
Det kan kännas komplicerat med många olika moment och ingredienser, men brownien och cheesecaken gräddas samtidigt så alltihop gick väldigt snabbt.
När man fyller år förtjänar man en riktigt god tårta!
Brownie
200 g mörk choklad
200 g smör, rumstemp.
250 g florsocker
3 ägg
110 g mjöl
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält chokladen i vattenbad.
Vispa smör och florsocker krämigt. Vispa ner äggen ett i taget tills du har en slät smet.
Rör i mjölet, och sedan den smälta chokladen.
Häll smeten i en springform, och bre ut den jämnt.
Cheesecake
400 g färskost
150 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
Vispa ihop färskost, flor och vaniljsocker på låg hastighet till en slät, tjock smet. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Vispa på högre hastighet mot slutet för att få en lite fluffigare smet.
Häll smeten ovanpå den ogräddade browniesmeten och jämna till den.
Grädda i ca 40 minuter tills cheesecakelagret känns fast och har lite färg i kanterna.
Låt kakan kallna helt. Täck sedan över den och ställ in den i kylen i 2 timmar eller över natten. (Den håller sig tom saftig och krämig 2 dygn i kylskåp.)
Hallongrädde
3 dl vispgrädde
150 g hallon
100 g florsocker
Vispa grädden löst. Rör i hallon och florsocker och vispa tills grädden är tjock men inte för fast.
Bre grädden ovanpå kakan, dekorera exempelvis med hallon.
På kvällen gick vi ut på restaurang och då åt vi bl. a. denna fantastiskt goda dessert; baileysmousse med päronterrin och chokladtryffel. Kanske dagens bästa.
MY GOD! sicken smarrig skapelse! Måste prövas snart... Hälsa din fina mamma!
SvaraRadera// smurrans