I väntan på lussekattsbaket...
Fast i november är det väldigt gott med gifflar!
24 gifflar
50 g jäst
150 g smör
3 dl mjölk
3/4 dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
ca 1,1 liter vetemjöl
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll över jästen, rör om tills den är upplöst. Tillsätt socker, salt, ägget och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och låt den jäsa ca 30 minuter.
Fyllningen
150 g mandelmassa
1 ½ tsk kanel
Rivet skal av 1 apelsin
Riv mandelmassan grovt, blanda i kanel och apelsinskal och ställ fyllningen åt sidan.
Knåda den jästa degen smidig på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Skär dem i 8 trekanter. Lägg fyllning på den bredaste delen och rulla ihop till gifflar. Låt dem jäsa på en plåt i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter, 250 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar